ANWB Automaatje: vrijwilligers rijden met eigen auto
Goede en betaalbare vervoersvoorzieningen zijn belangrijk in de samenleving. Daarom zijn de gemeente Gouda, de ANWB en stichting VervoersPuntGouda gestart met ‘AutoMaatje’. Hierbij vervoeren vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten. Voor hen biedt dit een extra vervoersmogelijkheid, voor korte ritten naar het ziekenhuis, de dokter, kapper of gewoon om boodschappen te doen.
Maatschappelijke vervoersvoorziening
Het gaat om “plaatsgenoten die vanwege leeftijd of lichamelijke ongemakken zelf niet meer voor hun vervoer kunnen zorgen, geen redelijk alternatief hebben of zonder hulp geïsoleerd thuis zouden zitten.” De gemeente vindt het belangrijk dat mensen hierdoor meer buiten de deur komen, eenzaamheid wordt voorkomen en dat het onderling klaarstaan voor elkaar vergroot wordt. Onze stichtign is ook bedoeld voor mensen die het (tijdelijk) financieel wat minder breed hebben.
Ondergebracht bij VervoersPuntGouda
Het AutoMaatje project is ondergebracht bij VervoersPuntGouda. Dit is een stichting die bestaat uit vrijwilligers en geen winstoogmerk heeft. Uitgangspunt is het bieden van goed, betaalbaar en vriendelijk maatwerkvervoer. Belangrijk daarbij zijn vooral het rijden van deur-tot-deur en het rijden op tijdsafspraak. Stichting VervoersPuntGouda heeft nu drie eigen busjes en auto’s en verzorgt daarmee het vervoer voor senior Gouwenaren en voor zorg- en welzijnsinstellingen.
Start in 2020
Maar de eerste jaren zijn er vanwege de corona omstandigheden alleen de heel noodzakelijke medische en sociale ritten gereden. Pas in 2023 is het aantal ritten fors toegenomen.
De kosten
De vrijwilliger krijgt hiervoor per gereden kilometer een vergoeding van 35 cent per kilometer voor het gebruik van de eigen auto. Die vergoeding betaalt de reiziger aan de vrijwilliger.Dat is voor alle kilometers, dus ook voor de afstand die de vrijwilliger / chauffeur moet rijden naar de reiziger en weer terug.
De kosten worden berekend op basis van alle kilometers die de chauffeur/vrijwilliger moet maken om de rit mogelijk te maken. Eventuele parkeerkosten dienen ook betaald te worden.
Is het tijdsverschil tussen heen- en terugrit meer dan 1,5 uur, dan mag de chauffeur tweemaal een retour rekenen.
Minimumtarief binnen Gouda
Voor AutoMaatje Gouda geldt bovendien dat bij een rit binnen Gouda u altijd een minimumtarief van € 4 betaalt.
Spelregels: alleen voor Gouwenaren
Het gebruik van ons vrijwilligersvervoer is gebonden aan enkele regels. Die gelden zowel voor VervoersPuntGouda als voor AutoMaatje Gouda. Met deze spelregels willen de beschikbaarheid van ons vrijwilligersvervoer zo goed mogelijk in stand houden. Wij hopen op uw begrip en medewerking.
Belangrijk is vooral dat ons vrijwilligersvervoer alléén bestemd is voor Gouwenaren. We krijgen steeds meer verzoeken van buiten Gouda. Zij willen dan vervoer náár Gouda, zoals bijvoorbeeld naar het Groene Hart Ziekenhuis. Wij kunnen deze aanvragen helaas niet honoreren. Het beste kunt u dan contact opnemen met de gemeente of het sociaal team in uw eigen woonplaats.
Geen leerlingenvervoer
Ook is ons vrijwilligersvervoer niet bedoeld voor kinderen of schoolgaande jongeren. Hiervoor is het leerlingenvervoer beschikbaar.
Reserveer tijdig
Het aanvragen van ritten doet u bij voorkeur zo tijdig mogelijk. Het is in de praktijk niet mogelijk om een ritaanvraag voor de volgende dag in te boeken. Dan is het meestal al vol. Voor AutoMaatje geldt dat het doorgaan van een rit afhankelijk is van de beschikbaarheid van vrijwilligers.
Daarom moet een AutoMaatje rit zeker drie werkdagen van te voren worden aangevraagd.
Op basis van beschikbaarheid
Vervoer is er op basis van beschikbaarheid. We werken met veel vrijwilligers, maar dan nog kunnen we niet aan de grote vervoersvraag voldoen. VervoersPuntGouda en AutoMaatje Gouda zijn ook aanvullend vervoer, op de al beschikbare vervoersmogelijkheden als openbaar vervoer, taxi en Groene Hart Hopper.
Alleen voor sociaal vervoer
Heeft u een WMO of WLZ/PGB indicatie, dan kunt u geen gebruik maken van AutoMaatje Gouda.
Het gaat om meer dan alleen vervoer
Het sociale contact, een helpende hand en het signaleren van een eventuele noodzaak voor meer hulp zijn eveneens belangrijk, voor de stichting en voor haar vrijwilligers.
Terugkerende ritten
Het is in beginsel niet de bedoeling dat u ritten reserveert die weken achter elkaar voortduren, dus op hetzelfde tijdstip naar dezelfde bestemming. Uitzonderingen zijn toegestaan. Ligt u partner in een verpleegtehuis en wilt u hem/haar vaak bezoeken, dan zijn wij natuurlijk altijd bereid om te kijken of wij u zo goed mogelijk kunnen helpen.
Meer weten? Kijk op de website van de ANWB
Meer informatie staat op https://www.anwb.nl/lidmaatschap/maatschappelijk/anwb-automaatje
Meer weten? Bel of mail ons
Voor meer informatie of om u te abonneren op de nieuwsmail kunt u een mail sturen naar automaatje@vervoerspuntgouda.nl of contact opnemen met 0182 717 006. Wij geven u dan graag meer informatie.